Virker din radiator ikke, varmer den ikke?

Varmemester fra Dahl
Virker din radiator ikke? Har du ingen varme? Med vores hjælpe film kan du igen få varme i din radiator.

Hjælp min radiator varmer ikke – en radiator skal varme!

Står du i en af følgende situationer:

  • Virker din radiator ikke?
  • Har du en radiator der ikke varmer?
  • Er der ingen varme i din radiator i din lejlighed?
  • Er der ingen varme i din radiator som bruger fjernvarme?
  • Har du en gammel radiator som ikke varmer?

Du kan måske tro at din radiator ikke virker, det logiske er naturligvis at en radiator skal virke, ved at varme. Men det er til tider tricky business at få varme i radiatoren, hjælpen til at få varmen tilbage, kan du få her på siden. 

Dahl Ejendomsservice har mange års erfaring med at hjælpe beboere med igen at få varme i radiatoren. Dahl Ejendomsservice udfører ejendomsservice  og trappevask i hele Storkøbenhavn.

Se med her i videoen, om en løsning på dit varme problem, alternativt kan du læse med her på siden.

Det er termostaten i din radiator der ikke virker

I langt de fleste tilfælde er det din radiator termostat som ikke virker, da den typisk er kalket fast i lukket tilstand. Hvis det for eksempel kun er en enkelt radiator der ikke virker i din bolig, så er der formenligt tale om kalk. Det kan du løse ved at se filmen, eller læse videre her på siden.

Se vores video, med hjælp til hvordan du igen kan få varme i din radiator, se med her eller fortsæt længere nede for at læse en vejledning.

Mangler du varme i radiatoren, selv om du har skruet helt op, eller kan du høre at din radiator banker?

Kan du ikke lukke for varmen selv om du har skruet helt ned?

Så er du kommet til det rigtige sted for at få hjælp til radiator udluftning.

Problemet er som regel lokalt i din lejlighed, og de typiske problemer er forbundet med luft og kalk, dog kan det også være manglende tryk på varmeanlægget, eller manglende cirkulation i varmeanlægget der er årsagen.

I 1 strengede anlæg ( 1 varmerør med varme, ved din radiator) er det sværere at styre mht. luft og varme, og det kan i disse tilfælde være nødvendigt at kontrollere de lodrette rør fra underboen og videre til overboen, er dette rør koldt, er det typisk et problem med varme anlægget og du skal kontakte ejendommens vvs’er eller viceværten for en løsning.

Nedenfor er samlet nogle spørgmål og svar som kan hjælpe dig videre på spørgsmålet

Radiator udluftning

Hvad er en udluftningsventil? 

Det er f.eks. sådan en, som på billedet, den sidder altid på modsatte side af radiatoren i forhold til termostaten. Bemærk hullet på siden, det er her luften, og evt. vand kommer ud når du drejer på firkanten i midten.

radiator varmer ikke

Hvad er en termostat?

Termostater kan se forskellige ud og have forskellige farver, ældre termostater er grå, nye termostater er som regel hvide, der er også forskellige måder de af- og på monteres, billedet viser en model hvor man skal bruge en unbrako nøgle for enten at påmontere eller afmontere termostaten.

radiator varmer ikke
radiator varmer ikke

Spørgsmål & svar du kan få gavn af så du ikke skal sige min radiator varmer ikke

Radiatoren har ikke nogen udluftningsventil, hvordan lufter jeg radiatoren ud?

Bank på radiatoren og hør om lyden er hul for så er der luft i radiatoren.

Er der en hul lyd da læs videre her på siden.

Har radiatoren ingen udluftningsventil!, så er der kun 1 løsning skru helt op for varmen i 1-2 uger, så vil luften med tiden stige op i rørene og ud på loftet. Kommer luften igen, kan det være nogle af dine naboer som også har ledet en masse luft ud i varmesystemet, så er det at gentage sig selv, eller kontakte en vvs’er og se om han kan hjælpe hurtigere.

Har radiatoren en udluftningsventil?

Hvis din radiator siger kluk-lyde og risler, og du har en udluftningsventil, så kan du selv gøre noget.

Udluftning: Luk først helt op for varmen/termostaten. Find din udluftningsventil, brug en skruetrækker, vandpumpetang eller den nøgle der fulgte med til radiatoren.

Du åbner ved at dreje på udluftningsventilen, tegnet på at luften er helt ude, vil være at der pible en hel stråle vand ud uden hvæsen/sprutten – HUSK at holde en klud under. Herefter lukker du igen. Og luften er dermed ud af din radiator.

Min radiator er kold selv efter udluftning og på trods af, at der er koldt i rummet?

Manglende varme på radiatoren kan skyldes at radiatorens termostatventil har sat sig fast, det er typisk hvis termostaten i lang tid har været slukket eller stået på samme indstilling. Som regel er det nok at banke let på termostatventilen for at få den løs. (Termostatventilen sidder på røret som den hvide termostat du drejer på er på monteret). Du kan med det samme mærke at røret bliver varmt.

Radiator termostat.

Afmontering af termostaten,

Skrue helt op for termostaten (drej termostatenshåndtag til den varmeste position) inden den afmonteres. På nyere termostater sidder der en sort ring inderst på håndtaget, som kan drejes ca. en kvart omgang til venstre, for at håndtaget kan tages af. Hold termostaten med den ene hånd, og drejer kontra (samme vej som at åbne et slag syltetøj / mod uret) på den inderste del af termostaten, med den anden.

Ellers afmonteres termostaten ved at løsne den lille skrue (unbraco eller almindelig) inderst på håndtaget.

Når håndtaget er afmonteret, kan du se en lille messingstift (messingventil/pakdåse) bag selve termostathåndtaget. For at løsne stiften kan du skiftevis banke ventilen forsigtigt på siden og skubbe stiften forsigtigt ind, indtil den igen bevæger sig frit. Hvis stiften har sat sig fast i indtrykket position, er der lukket for vandtilførslen til radiatoren. Stiften er fjeder påvirket af vandtrykket bag og den skal derfor selv komme ud når du har trykket den ind.

Når stiften er løsnet, påmonteres termostaten igen. Stiften skal kunne skubbes 2-3 mm, ellers sidder den fast. (ryk, bank eller hiv aldrig hårdt i stiften!)., men kun forsigtigt, da ventilen ellers kan blive utæt.

Når ventilen igen bevæger sig frit, sætter du håndtaget på igen. Vær opmærksom på at termostaten er helt åben, når den sættes på igen. Se efter den lille plastikmarkør, der viser, hvad der er opad på håndtaget. Stram skruen, hvis den er med skrue. Nu skal termostat hovedet gerne kunne drejes let til begge sider. Hvis det drejes trægt, så er det sat forkert på.

Gode råd – for at undgå at termostatventilerne sætter sig, så du slipper for at sige min radiator varmer ikke:

Åbne og lukke alle termostaterne med jævne mellemrum / hver måned også om sommeren. Hvis der er sommerlukket for varmen på radiatorsystemet hvor du bor, så skru helt op for termostaten, så undgås det at de sætter sig i lukket position og så er det som oftest bare at trykke stiften ind en gang for at få vandet til at løbe i rørene igen.

Del gerne

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!